Српска Православна Црква ,,Свети Сава”  © 2014                 Сва Права Задржана                  serbianchurchaedm@gmail.com


St. Sava Serbian Orthodox Church   12904 112 St NW Edmonton, AB T5E 6J1    Tel. 780-447-2893      serbianchurchedm@gmail.com

Почетна   

Историјат 

Православље 

 Организације

Календар  

  Контакт

English

Почетна страница
Изузетно лијепо организовани и припремљени Српски Дани 2017. су привукли пажњу многих посјетилаца, не само срба и српкиња из Едмонтона и околине, већ и осталих народа који су дошли да поздраве овај фестивал. Овом скупу присуствовало је неколико хиљада људи. Организација је била веома добро осмишљења тако да су посетиоци били веома задовољни свеукупним садржајем.


Српске дане је свечано отворио у суботу, 10. јуна. свештеник Вукић Атанасковић, први стални свештеник едмонтонске парохије.


Свештеници: Десимир Видовић и Вукић Атанасковић, отпочели су ово велико народно сабрање молитвом. Пјевачко друштво ,,Божур”   је милозвучно отпјевалo српску химну Боже Правде и канадску химну О Канада. Присутне је поздравио Жељко Сулавер подпредседник ЦШО.


Услиједио је културно-умјетнички програм у коме су се ређали наступи гостујућих и домаћих фолклорних група јер је овај фестивал замишљен и реализован не само као фестивал којим се слави и обиљежава српска култура и народна традиција, већ је овај дан и прилика да се широм отворе врата свим људима свих народности, као јеванђелски и миротворни знак љубави и отвореног срца за све народе, поготову за нас који живимо у једној вишенационалној земљи.


У вечерњим сатима славље је настављено уз музику уживо.


У недељу је најприје служена Св. Литургија.

И другог дана фестивала наступале су бројне фолклорне групе и заједно са домаћинима, ансамблима Српског фолклорног друштва ,,Опанак” који су пјевали и играли српска кола и пјесме, Програм је трајао сатима.Било је интересатно гледати и слушати разне наступе и пјесме.

Прослава српских дана наставила се уз дружење, музику и игру. У сарадњи са Управним Одбором ЦШО Св. Саве, Коло Српских Сестара Косовка Девојка је организовало продају традиционалних српских јела. Вриједне сестре су продавале  палачинке, и разне друге посластице. Ту су били свакако у понуди и печење са ражња и специјалитети са роштиља.Чланови свих црквених секција узеели су активно учешће како у раду тако и у забавном програму и све је протекло у ведрој и сложној атмосфери.


Одржана су такмичења у неколико спортских дисциплина.Програм је организовао и оба дана водио Жељко Сулавер уз помоћ Јасмине Бошковић - Никић.

Српски дани су протекли у лијепом расположењу и била су то два дивна дана за дружење и ширење наше српске културе. Сигурно да све ово не би могло да се оствари без великих напора чланова управе ЦШО Св. Саве са председником Драганом Бабић на челу, и КСС Косовка Девојка на челу са председницом Станком Младенов, Српским фолклорним друштвом, Српском школом Јован Јовановић Змај, фудбалским и тениским  клубовима. Бројне ноћи, дани и сати су уложени седмицама унапријед да се све добро организује и оствари. Свима хвала и од Бога награда.


Велика захвалност припада и свим спонзорима који су својим финансијским донацијама помогли да се организују Српски Дани 2017. Имена спонзора биће истакнута цијеле године на на нашем вебсајту. Управни Одбор ЦШО Св. Саве се срдачно захваљује свима који су се на било који начин потрудили у организацији Српских дана и омогућили да буду успјешно организовани.

Српски Дани 2017

 СУБОТА и НЕДЕЉА 10.  и 11. ЈУНИ


Помаже Бог,


Даме и господо, драги гости,


Велика ми је част да вас поздравим данас, овде на отварању Српских Дана у име наше ЦШО Свети Сава и у име свих наших културно-просветних и спортских организација.


Добио сам ову част зато што сам био први званично постављени свештеник едмонтонске парохије 1978. године. На овој парохији службовао сам све до краја 1980. Године.


Било нас је у то време око 50-так фамилија које су радиле за добробит, у то време, наше мале српске заједнице. Малобројни, али пуни љубави према својој православној вери, нашој славној српској историји, култури, традицији и обичајима.

Свете службе служили смо два пута месечно у румунској православној цркви Св. Константина и јелене. Молили смо се Богу и веровали даћемо великим трудом, слогом и радом у будућности имати своју цркву и културни центар , на славу Божију и понос нашега српскога народа.


И ето, Бог је услишио нашу молитву и благословио нашу слогу и рад, тако да сада имамо своју цркву и Српски дом. То је место нашег састанка и молитве где живи наша вера и све наше културне и спортске вредности. Место слоге и братске љубави, за пример нашим суседима, да смо ми Срби пријатељски народ и поносно држимо своју вредност у овој дивној, великој  земљи Канади.


Живели на многаја љета, сви сте добродошли и Бог вас благословио.


Српски Дани - Едмонтон 2017
ЗЛАТНИ СПОНЗОРИ
ЗЛАТНИ СПОНЗОРИ

ЗЛАТНИ СПОНЗОРИ
ЗЛАТНИ СПОНЗОРИ

ЗЛАТНИ СПОНЗОРИ

ЗЛАТНИ СПОНЗОРИ


СРЕБРНИ СПОНЗОРИ

СРЕБРНИ СПОНЗОРИ

СРЕБРНИ СПОНЗОРИ

СРЕБРНИ СПОНЗОР

СРЕБРени спонзори

БРОНЗАНИ СПОНЗОРИ

БРОНЗАНИ СПОНЗОРИРОНЗАНИ СПОНЗОРИ

БРОНЗАНИ

БРОНЗАНИ СПОНЗОРИ

СРЕБРНИ СПОНЗОРИ

   

ЗЛАТНИ СПОНЗОРИ


Appliance OUTLET $700


D. Djogovic Profesional Corporation    $650


Peraccount.Inc  $500


Color Finnish LTD $500


Алекс Радојчић  и  

Синиша Ловрић  $500


Др. Јелена Пекез  $500


Жељко Пекез  $500СРЕБРНИ СПОНЗОРИ


   Радивоје Угљешић    $300


Ђорђе и

Даница Радишић $300


Global Hire $300  

  

NADA FLOORING LTD  $300


 Весна Фарнден        $250


Лили Перић $250


iMortgage Solutions - Dejan Kovacevic $250БРОНЗАНИ СПОНЗОРИ


Mike Peric   $200


Nadia Glavonjic

- MONTORIO HOMES $200


Maksim Reno    $150

   

Сузана Јакшић       $100


Мили Тешановић   $100


Europa Painting & Renovation LTD   $100


Liquer Conection $50Укупно: $6.700

Говор оца Вукића Атанасковића на свечаном отварању Српских Дана 2017. године у Едмонтону

отац Вукић Атанасковић,

Први свештеник

едмонтонске парохије


Први Српски Дани

Едмонтон 2016


Први Српски Дани

Едмонтон 2016