St. Sava Serbian Orthodox Church   12904 112 St NW Edmonton, AB T5E 6J1    Tel. 780-447-2893      serbianchurchedm@gmail.com

                                                       Српска Православна Црква ,,Свети Сава”  © 2014                 Сва Права Задржана                  serbianchurchaedm@gmail.com


Почетна   

Историјат 

Православље 

 Организације

Календар  

  Контакт

English

Почетна страницаПрви Српски Дани - Едмонтон 2016

 


Српске дане је свечано отворио Никола Буач, као најстарији члан српске заједнице,  у суботу, 4. Јуна. Свештеници: протојереј ставрофор Обрад Филиповић из Калгарија и надлежни свештеник протојереј ставрофор Десимир Видовић отпочели су ово велико народно сабрање молитвом Пјевачко друштво ,,Божур”   је милозвучно отпјевалo српску химну Боже Правде и канадску химну О Канада. Присутне је поздравио Жељко Сулавер подпредседник ЦШО.


Услиједио је културно-умјетнички програм у коме су се ређали наступи гостујућих и домаћих фолклорних група јер је овај фестивал замишљен и реализован не само као фестивал којим се слави и обиљежава српска култура и народна традиција, већ је овај дан и прилика да се широм отворе врата свим људима свих народности, као јеванђелски и миротворни знак љубави и отвореног срца за све народе, поготову за нас који живимо у једној вишенационалнојј земљи.


Током фестивала било је неколико изложби: стари српски новац, изложба српских радиности и српска народна ношња. Такође, све црквене секције имале су своје изложбе.


У вечерњим сатима славље је настављено уз музику уживо.


У недељу је најприје служена Св. Литургија.

И другог дана фестивала наступале су бројне фолклорне групе и заједно са домаћинима, ансамблима Српског фолклорног друштва ,,Опанак” који су пјевали и играли српска кола и пјесме, Програм је трајао неколико сати оба дана и било је интересатно гледати и слушати разне наступе и пјесме.

Прослава српских дана наставила се уз дружење, музику и игру. У сарадњи са Управним Одбором ЦШО Св. Саве, Коло Српских Сестара Косовка Девојка је организовало продају традиционалних српских јела. Вриједне сестре су продавале домаће пите, палачинке, и разне друге посластице. Ту су били свакако у понуди и печење са ражња и специјалитети са роштиља.Чланови свих црквених секција узеели су активно учешће како у раду тако и у забавном програму и све је протекло у ведрој и сложној атмосфери.


Одржана су такмичења у неколико спортских дисциплина.Програм је органозовао и оба дана водио Жељко Сулавер.


Српски дани су протекли у лијепом расположењу и била су то два дивна дана за дружење и ширење наше српске културе. Сигурно да све ово не би могло да се оствари без великих напора чланова управе ЦШО Св. Саве са председником Драганом Бабић на челу, и КСС Косовка Девојка на челу са председницом Станком Младенов, Српским фолклорним друштвом и председницом Весном Пајић, Српском школом Јован Јовановић Змај, фудбалски и тениски  клубови. Бројне ноћи, дани и сати су уложени седмицама унапријед да се све добро организује и оствари. Свима хвала и од Бога награда.


Велика захвалност припада и свим спонзорима који су својим финансијским донацијама помогли да се организују Српски Дани 2016. Имена спонзора биће истакнута цијеле године на на нашем вебсајту. Управни Одбор ЦШО Св. Саве се срдачно захваљује свима који су се на било који начин потрудили у организацији Српског дана и омогућили да буде успјешно организован.Први Српски Дани - Едмонтон 2016

СПОРТСКА ТАКМИЧЕЊА

Током Српских Дана одржана су такмичења у фудбалу, тенису, стоном тенису, одбојци и шаху.

Српске дане свечано је отворио Никола Буач, као најстарији члан српске заједнице

У склопу припрема Српске дане на Едмонтонској телевизији најавили су Жељко Сулавер и Светлана Радмановић. Њихов наступ на телевизији можете погледати на линку:

http://edmonton.ctvnews.ca/mobile/video?clipId=883581

Снимак са финалне утакмице у малом фудбалу

Победник на тениском турниру је Драган Радовић

Победник у шаху: Тошо Божић


Српски Дани 2017