ИСТОРИЈАТ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У ЕДМОНТОНУ

Позив

 

Управа ЦШО "Свети Сава" позива све људе добре воље да се укључе и помогну своју цркву идејама, радом и/или новчаним прилозима. Све иницијативе везане за културу, образовање, спорт, забаву и разне активности биће добродошле.
Контакт телефоне чланова управе можете наћи на
контакт страници.

 

Сваке недеље и празника Света Литургија у 10 ч.

 

Е - Маил листа

 

Ако желите да се региструјете за нашу имеил листу кликните овде

 

 

Распоред Богослужења

 

Црква Светог Саве у Едмонтону

 

Црквена делатност у периоду 2003 – 2012 година

Изградњом парохијске сале као и парохијске куће, Срби у Едмонтону нису ставили тачку на даље радове.Ратна разарања и невоље прогнаних Срба са простора бивше Југославије, довеле су многе породице и на ове просторе. Број православних Срба се вишеструко повећао. Био је то нови изазов како за свештеника оца Драга Кнежевића тако и за Црквену управу. Захваљујући труду и залагању целокупне заједнице постигнуто је много. Ових година је посебна пажња посвећена раду са младима. Подрумске просторије парохијске сале су сређене и омогућен је несметан рад школе српског језика и фолклорне групе. Школска учионица је опремљена са потребним намештајем. Млади фолклораши су добили свој простор за пробе а нашло се и простора да се формира и библиотека „Вук Караџић“.Окупљање је постало традиционално петком увече и траје и дан данас.

Поред рада на културно-националном плану ни црквено градитељство није занемарено. Дужности чланова Црквене управе све више се прихватају млади и скоро придошли Срби који дају нови подстицај за даље радове.На цркви су уграђена нова врата. Такође треба истаћи велико залагање и труд на покривању цркве бакром 2008. године, чиме је решен дугогодишњи проблем са кровним прекривачем и прокишњавањем. Следеће , 2009.године у цркви је уграђен гранитни под . Радови на уљепшавању цркве нису остали незапажени од стране верника, који у све већем броју присуствују светим богослужењима.

Следеће, 2010.године у Едмонтону је одржана Епархијска скупштина.У лето исте године, дугогодишњи парох протојереј-ставрофор Драго Кнежевић одлази са парохије едмонтонске. За новог пароха, благословом Његовог Преосвештенства епископа канадског Господина Георгија, постављен је протојереј-ставрофор Драгомир Нинковић са 1.октобром 2010. године.

После двогодишње паузе наставља се са сређивањем унутрашњости храма. Јубилеј 25-о годишњице од освећења храма обиљежен је радно. Добротом и прилогом господина Милана Мрђеновића из Едмонтона Црква је добила нови иконостас у дуборезу који је израдио господин Никола Рибић из Бањалуке, Република Српска. Иконе за иконостас урадио је већ добро познати иконописац Драгомир Марунић из Београда уз помоћ сина Немање и Драгана Станковића, који ће ако Бог да следеће године и фрескосликати за сада најсевернији храм у Епархији канадској. У току је израда Христове гробнице , Владичанског трона , певнице као и тетрапода за целовну икону.

Присуство и учешће верника на светим богослужењима је у узлазној путањи. О овоме сведочи све већи број причасника као и оних који редовно држе пост. Нажалост, међу њима је процентуално најмање младих. То зато и треба да буде приоритет и велика обавеза, како свештеника тако и родитеља, у будућем раду ако мислимо да сачувамо оно што смо и примили од наших старих.Као први корак на том путу јесте рад на реорганизацији црквених организација и израда новог правилника који је у сагласности са новим Статутом епархије канадске.

Крајем месеца априла 2012.године преставила се у Господу, уважена и надалеко поштована, госпођа Смиља Спанаћевић. Госпођа Смиља је оставила дубок и неизбрисив траг у српској заједници у Едмонтону и била њен лидер дуги низ година.

Посебно вреди истаћи велико милосрђе Срба из Едмонтона који, посредовањем своје ЦШО, преко епархијског добротворног фонда „Цар Лазар“ сваке године пошаљу значајна финансијска средства као помоћ свом старом крају. Већ је постала традиционална забава Републике Српске која се обавља у прву суботу по Васкрсу а сва средства прикупљена шаљу као помоћ црквама, болницама и угроженима широм Босне и Републике Српске.Помоћ Србима са Косова и Метохије је незаобилазна а ту су и многе друге хуманитарне акције мањег и већег обима.

 

Почетна

 

 

 

 

 

Српска

Православна

Црква

Сродне везе

 

Изнајмљивање Сале

 

За све ваше пригоде: Свадбе, крштења, итд. користите наше просторије јер тиме помажете Вашу цркву, а самим тим и сами себе.

За све информације око изнајмљивања сала обратите се Петру Јанковић:

(780) 456 - 1278

(780) 920 - 4262

 

 

 

 Српска Православна Црква ,,Свети Сава”  ©  2014      Сва Права Задржана                                                                         svetisavaedmonton@gmail.com

 

Предеседници

 

Здравко Тадић,

Радомир Алексић

Саво Божичковић

Љиљан Гаврић

 

Свештеници

 

Вукић Атанасковић

Радиша Нинковић

Никодим Прибојан

Миодраг Поповић

Првослав Пурић

Драго Кнежевић

Драгомир Нинковић

Десимир Видовић

 

Чланови Црквене Управе за 2012 г. са надлежним парохом о Драгомиром Нинковић

 

1.Саво Божичковић – председник 2.Љиљан Гаврић – први потпредседник 3.Будимир Туба – други потпредседник

4.Жељко Сулавер – секретар 5.Бранко Јањић – рачуновођа

6.Сања Којић – благајник

 

Српска Православна Црква ,,Свети Сава”

 Едмонтон

Почетна   

Историјат 

Православље 

Организације

Календар  

  Контакт

English

St. Sava Serbian Orthodox Church     12904 112 St NW Edmonton,  AB T5E 6J1       Tel. 780-455-2147            svetisavaedmonton@gmail.com

 

Св.

Сава